Vill du se hur det går till att 3D-scanna konstföremål? Då ska du gå till Röhsska i eftermiddag.
Föremålen som scannas är från Art Noveau- och jugendsamlingen och ska ingå i EU-projektet Partage Plus. Konst från 23 museer ska visas för hela världen på webbplatsen Europeana.
Vissa föremål scannas med en kamera som kan ge väldigt detaljerade bilder. Den tar lång tid på sig, så de flesta sakerna scannas med en handhållen kamera. Den tar stillbilder i snabb följd med tre objektiv medan föremålet roteras.
- Föremålet trianguleras så att en exakt kopia av det kan byggas upp av programmet i datorn, förklarar Abel Labanjeiro som sköter scanning och efterarbete.
- De som tittar på 3D-bilden kan se mer än museibesökare som ser föremålet i en monter. Även undersidan scannas och där finns ofta intressanta stämplar och signaturer, säger intendent Josefin Kilner.
3D-bilderna sparas som pdf-filer. De som besöker Europeana-sajten kommer att kunna vända och vrida på föremålen utan att ladda ned något specialprogram. Det blir tunga filer, men är den teknik som finns och fungerar för alla i dag. Röhsska ska spara rådata från inscanningen så att de går att använda på andra sätt i framtiden. Till exempel om man vill låta besökare skriva ut kopior av föremål på en 3D-printer.
Vill du veta mer och se hur scanningen går till har Röhsska öppet hus och berättar om projektet i dag, torsdag 18 april, kl 13-15.
Du kan också kolla på Röhsskas hemsida, där finns en film som visar scanningen.