Quantcast
Channel: Teknik & trender
Viewing all articles
Browse latest Browse all 381

Appar som låter alla vara med

$
0
0

gunilla

Jobbigt med kommunikation och samspel? Då kan Skype vara en lösning. Med rätta apparna får elever som behöver göra på sitt eget sätt bättre förutsättningar i skolan.

Gunilla Almgren Bäck är specialpedagog och IKT-skolutvecklare i Mölndal. IKT står för informations- och kommunikationsteknologi. Hennes jobb är att visa hur man med teknikens hjälp kan främja lärande för alla elever.
Gunilla har många års erfarenhet av personer med autism och Aspergers syndrom. Hon berättar om hur den som ena stunden kan samtala på hög teoretisk nivå i nästa stund kan behöva hjälp med enkla praktiska saker som hur man ringer ett telefonsamtal.

Med surfplattor och appar har möjligheterna att hitta individ­anpassade lösningar i skolan för barn och ungdomar med autism och andra diagnoser blivit mycket större. Plattor och appar är inte jättedyra, de går lätt att ta med, och det är prylar som vem som helst kan ha, inget som signalerar att du är annorlunda.

Många av de här eleverna har inte svårt att inhämta kunskaper i olika ämnen på olika sätt. Däremot kan de ha svårt med gemenskapen, att hela tiden vara nära andra som pratar och leker på lektioner och raster. Det kan göra dem väldigt trötta. Men teknikens hjälp går det att vara med utan att hela tiden vara fysiskt nära.

– Ett barn som tycker utvecklingssamtalet med lärare och förälder är svårt och inte vill prata kan få komma på tals på annat sätt med bilder eller vara med på distans via Skype eller Facetime, och då få mycket lättare att delta i samtalet. Den som hellre skriver än talar kan chatta. Och den som tycker det är jobbigt att göra en presentation inför klassen kan spela in en film med redovisningen och spela upp den.
– I dag har vi pedagoger större möjligheter än någonsin att tänka in barns och ungdomars olikheter i lärandet, säger Gunilla Almgren Bäck.

Alla kan redovisa sitt projektarbete, fast alla gör det inte på samma sätt. Det finns också appar som ger social träning så att barnen blir skickligare på relationer och samspel.

Jag bad Gunilla Almgren Bäck om apptips. Många av de här är appar alla kan ha nöje och nytta av, både i skolan och hemma. Vill du ha fler tips kan du läsa på Gunillas blogg – gunillaalmgrenback.wordpress.com/

audionoteAudionote. Ett anteckningsblock där du kan spela in ljud och ta bilder medan du antecknar eller ritar. Ljudet kan sen spelas upp på det ställe i texten där du spelade in det. Den som har svårt att läsa egna eller andras anteckningar från en lektion kan ta kort av det läraren visar och spela in. Finns i en gratis prova-på-version. För ipad, iphone och android.

skolstilSkolstil. När du skriver en bokstav hörs bokstavsljudet. När du skrivit ett ord eller en mening hörs ordet eller meningen med talsyntes. Bostäverna ser ut som den handstil man lär sig i skolan. Texten kan sedan delas och användas i andra appar. För ipad, iphone (22 konorr) och android (49 kronor)

explain_everythingExplain Everything. Här gör du presentationer med bilder, text, film och ljud. Du kan skapa direkt i appen eller hämta in saker du gjort i andra appar och ställa samman här. Resultatet kan delas på olika sätt, som film eller pdf. För ipad och finns sen förra veckan även för androidplattor. 22 kronor.

puppet_palsPuppet pals. Gör film med dig själv och kompisar i rollerna. Det finns scener och figurer att välja på. Dra runt dem och spela in ljud, lägg in egna foton. För ipad. Grundversionen är gratis.

My_StoryMy Story – Book maker for kids. Gör egna böcker med teckningar, foton och stickers. Spela in berättarröst och skriv text. För ipad. 28 kronor.


pictelloPictello.
Gör berättelser med bild, video och ljud. Texten kan läsas upp med syntetiskt tal. Det finns fyra svenska röster att välja på. För iphone och ipad. 139 kronor.


ritprata2Ritprata 2.
Svensk app för ritsamtal där du kan kommunicera med bild, ljud och text. Rita själv eller använd några av de färdiga teckningar som finns i appen. För ipad. 28 kronor.


ipictoiPicto.
App med mer än 4 000 symboler för kommunikation med den som inte pratar eller som stöd för talet. För ipad och iphone. 15 kronor. Finns gratis demoversion.


widgitGoWidgit Go SE.
12 000 symboler på svenska att peka på för den som inte pratar eller som stöd för tal- och språkutveckling. Tar mycket plats men kan användas utan tillgång till internet.599 kronor. Flera svenska röster. För ipad och androidplattor.

sounding_boardSoundingBoard.
Kommunikationskartor. Tryck på bilder och ett ljud spelas upp. Det är på engelska men du kan spela in nya ljud och skapa egna kartor. För iphone 5 och nyare modeller av ipad. Gratis.


educreationsEducreations Interactive Whiteboard.
Förklara mattetal eller annat. Du kan lägga in foton, rita och berätta. Appen spelar in så att din videolektion sen kan spelas upp för andra. Gratis. För ipad.


poppletPopplet.
Gör tankekartor, sortera idéer, planera projekt. Popplet är lätt att använda. För ipad och iphone. 38 kronor. Finns i gratisversion med bara en tankekarta.


Sharing_timerSharingTimer.
Vems tur är det nu? Har jag pratat för länge? Den här appen är ett hjälpmedel för att dela upp tiden rättvist så att alla får spela, prata eller vad det nu handlar om lika mycket. Foton på deltagarna visar vems tur det är härnäst. För ipad och iphone. 7 kronor.

TimetimerTime Timer – Time Countdown. Tydlig timer där tiden kan visas som en krympande skiva i någon färg. Hjälper barnet att veta hur lång tid som är kvar av rasten, speltiden, läxläsningen, duschtiden eller något annat. För ipad, iphone och android. 22 kronor.

socrativeSocrative. För spel och frågor i klassrummet. Ställ en fråga och låt alla svara i plattor och mobiler. Elevernas svar syns som diagram. En app för läraren, en annan för eleverna. Gratis. För ipad, iphone, android.


linoLino.
En anslagstatavla där du sätter post-it-lappar med text bilder och filmer. Du kan dela med andra eller ha det privat. Flera kan ha en gemensam anslagstavla. Det går att få påminnelser med mejl. Gratis att ladda ned. För ipad, iphone, android. Går också att använda med dator.

Today_voice_notesToday Voice Notes. Spela in röstmemon enkelt. De sorteras automatiskt på datum och tid. Du kan lägga till bilder och dela med andra. För ipad och iphone. 7 kronor.


imodeling_boundariesImodeling Boundaries.
App där barn lär sig hålla reda på olika människor. Vilka är familjen? Vilka är vänner? Vilka är på fotbollsträningen? Vilka kan jag krama? Vilka säger jag Hej till? Lägg in foton på människor barnet möter i vardagen. För ipad. 28 kronor.

TIPS: Lär dig mer
Inte enligt mallen. Rapport från 2012 av Skolinspektionen om situationen för högstadiebarn med normal begåvning och diagnoser inom autismspektrat.
Vi är inte så bra på barn som Oscar. Av Lena Pettersson från 2005. Det finns också en fortsättning.
Arbeta med Aspergers syndrom. Av Gunilla Gerland. Finns att köpa i bokhandeln.
Rätt hjälp till elever med asperger och autism. TV-program från Utbildningsradion med forskaren Inger Nilsson.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 381

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!