Fairphone har kommit. Ni minns, den schyssta mobilen, tillverkad med rättvisa villkor för arbetarna, hänsyn till miljön och med konfliktfria metaller.
Fairphone var ett crowdfundingprojekt där människor fick betala mobilen i förväg. När tillräckligt många beställt tillverkades den.
Bland beställarna fanns Svenska kyrkan i Partille. De beställde fem stycken. Jag har fått låna en av dem att testa.
Jag har testat några dagar och ångrar djupt att jag inte också beställde en när chansen fanns. Fairphone är en androidmobil att älska. Första intrycket är hög kvalitet. Mobilen är snygg, med skal av metall, och har tyngd. Att den väger mycket, 165 gram, är kanske inte bra i sig, men det ger en känsla av allvar och hållbarhet. Fairphone är ingen plastpryl att ha ett tag tills nästa modell dyker upp. Det en en pryl att leva länge med.
Jag ska inte rabbla specifikationerna här. De är bra. Det är en snabb och skarp android med plats för två simkort och minneskort. Det är vanliga android 4.2 fast utan Googles appar förinstallerade. Ett hjälpprogram installerar dessa åt mig. Jag måste själv ställa in att jag vill ha svenskt tangentbord, men det är inte svårt. Att mobilen inte har NFC och 4G tycker jag är helt rätt prioriterat.
Fairphones logga, en stjärna, syns i hörnet och signalerar hopp om en bättre värld.
TEST: Fairphone
Pris: Cirka 3 000 kronor
Mobilen går inte att köpa nu. Den som är intresserad får ställa sig i kö i väntan på att nästa omgång släpps. Tidigast i sommar, säger Fairphone i sin blogg. Det är lång väntetid på en del komponenter och de har inte en organisation för tillverkning i stor skala utan siktar på att växa i lagom takt.
Fairphone har sitt säte i Nederländerna. De började som fem entusiaster och är nu tjugo personer. Du kan läsa mer om det på www.fairphone.com